Mijn grootouders woonden in Oudwoude (Kollumerland) maar ze kwamen oorspronkelijk uit de Dongeradelen. Het waren eenvoudige middenstanders die hard moesten werken om door de tijd te komen. Het was niet altijd even makkelijk want het gezin van Sape-Gryt telde dertien kinderen: tien meisjes en drie jongens. In dit boek wordt over hun leven verteld, worden de dertien kinderen voorgesteld en wordt gespeurd naar hun “roots” die vooral op de Friese Klei liggen. Het gaat onder meer over de scheepsramp die in 1893 het dorp Wierum trof. Eén van de voorouders was schoenmaker in dat dorp en had schoenen en laarzen “op krediet” verkocht aan de vissers die verdronken waren. Een ander geval betreft een verre voorvader die spoorloos verdwenen is. Het frappante is dat ook zijn broer met de Noorderzon vertrok. Er zijn ook positieve verhalen: een kleinzoon uit de schoenmakersfamilie wordt uiteindelijk notaris in Amsterdam! Een andere voorvader sluit een contract met een rijke boerenzoon. De voorvader heeft gunstig geloot en hoeft niet in militaire dienst maar de boerenzoon heeft aan het kortste eind getrokken. De voorvader neemt de dienstplicht voor een fors bedrag over en kan daardoor, als hij de dienst verlaat, een eigen woning bij de Fiskbuorren onder Ternaard betrekken. Dezelfde voorvader werd ook voor de kantonrechter gedaagd omdat hij de zondagsrust had verstoord door op de Dag des Heren op de Fiskbuorren te kaatsen.

Het is een boeiend boek over de geschiedenis van gewone middenstanders op de Friese Klei. Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar die via deze website besteld kunnen worden.