Het protest van de anti-apartheidsbeweging was de Gereformeerden soms wat te fel maar de betrekkingen tussen “Kampen” en de Bantoekerken waren zeer goed en de NCRV wijdde meerdere uitzendingen van het literaire programma Literama aan Breyten Breytenbach, een Zuid-Afrikaanse dichter die het moeilijk had omdat hij zich tegen de politiek van zijn eigen land uitsprak.
Op 6 september 1966 brengt de Leeuwarder Courant bijna paginabreed het nieuws dat Hendrik Verwoerd, premier van Zuid-Afrika, in het parlement vermoord is door een blanke (!) bode. Verwoerd wordt algemeen gezien als de architect van de apartheidspolitiek. Het hoofdblad van Friesland vertelt dat Hendrik op tweejarige leeftijd, met zijn ouders, vanuit Amsterdam naar Zuid-Afrika is geëmigreerd. Hij studeert psychologie aan de Universiteit van Stellenbosch en schrijft zijn proefschrift in het Afrikaans. Tussen 1937-1943 ijvert hij, als hoofdredacteur van de krant Die Transvaler voor de culturele verheffing van de Afrikaners. Hij verbindt zich aan de Nasionale Party en wordt in 1950 minister van Naturellen Zaken. In 1958 volgt hij Strijdom op als premier en introduceert hij het beleid van thuislanden voor de kleurlingen. Hij gelooft in de “blanke baasskap” en ontneemt zelfs de kleurlingen het stemrecht. Bovendien weekt hij Zuid-Afrika los van het Britse Gemenebest en stuurt hij Nelson Mandela naar Robbeneiland.
De Leeuwarder Courant meldt niets over de Friese afkomst van Hendrik Frensch Verwoerd maar die kan niet uitgewist worden. De ouders van Hendrik zijn Wilhelmus Johannes (1864-1961) en Anje Strik (1873-1940). De familie Verwoerd heeft generatie lang gewoond in de gemeente Ouder-Amstel die door het grote Amsterdam is opgeslokt.
De familieleden van moeder Anje Strik komen uit Noord Nederland. Haar vader Hendrik Strik is geboren in het domineesgezin Frens Strik (1811-1881) en Aaltje Nieuwenhuis (1812-1852). De familie Strik woont tijdens de Afscheiding (1834) in het Groningse Ulrum. Er is een groot tekort aan Afgescheiden predikanten en vader Frens blijkt gezegend met singuliere gaven waardoor hij opgeleid wordt tot voorganger. Hij “staat” onder meer in de gemeenten Haulerwijk, Houwerzijl en Burum.
Sinds de moord op Hendrik Verwoerd is er veel veranderd in Zuid-Afrika. Nelson Mandela kreeg zijn vrijheid en de apartheidspolitiek is opgeheven. In 1995 heeft president Mandela de weduwe van Verwoerd, in het kader van de verzoening, bezocht. Maar het is tussen Nederland en Zuid-Afrika niet echt goedgekomen. Waar zijn de culturele uitwisselingen, de gemeenschappelijke taalprogramma’s gebleven?
Foto’s van Wikimedia en Wikipedia
Geef een reactie