Aan het eind van de 19de eeuw heerst er een wereldwijde agrarische crisis. Doordat Amerikanen goedkoop graan dumpen in Europa lukt het de Europese boeren niet meer om een goede boterham te verdienen. Door de toenemende mechanisering van de agrarische sector zijn ze in staat hun bedrijf te reorganiseren en kunnen ze zonder pardon hun trouwe arbeiders op straat zetten. Het probleem wordt daarmee deels verlegd naar de arbeiders die zich gaan bezinnen op hun toekomst. Adolf Huizenga en Tietje Stooker zijn gehuwd in 1864 en ze wonen in Westdongeradeel. Vader Adolf is op middelbare leeftijd en hij heeft maar liefst vijf zonen die, normaal gesproken, binnenkort bij de boer aan het werk moeten. De familie Huizenga droomt er van om naar Amerika te vertrekken om daar te werken aan een betere toekomst. Het enige obstakel is geld. Aangezien de twee oudste zonen elk moment kunnen worden opgeroepen voor de militaire dienst worden zij op verkenning gestuurd. De afspraak is dat ze het eerste geld, dat ze in de nieuwe wereld verdienen, overmaken naar het Heitelân zodat de rest van de familie tickets kan kopen voor de overtocht en het gezin herenigd wordt.

HuizengaAanvankelijk gaat alles voorspoedig. Bouwe en Epke reizen vanuit New York naar Detroit waar ze werk vinden. Plotseling blijkt dat Epke aan tuberculose lijdt. Bouwe begraaft hem en verliest tot overmaat van ramp, zijn baan in Detroit. Het lijkt er op dat de rest va nde familie Huizenga voorlopig op de Friese Klei moet blijven.
In dezelfde tijd probeert Argentinië immigranten te lokken. In Friesland en Groningen wordt een stevige lobby gevoerd die een gratis overtocht belooft. De Huizenga’s uit Friesland hebben hier wel oren naar. Amerika is toch Amerika? Ze schrijven Bouwe over hun plannen maar die raadt het af want hij zit in Noord-Amerika en Argentinië ligt in Zuid-Amerika! Zijn brief komt te laat want de familie is reeds onderweg naar de pampa’s.
Bouwe heeft zijn familie nooit meer teruggezien. Er is nog enkele malen gecorrespondeerd en daar is het bij gebleven. Enkele jaren geleden heeft de familie uit Noord-Amerika de banden opnieuw aangehaald met hun bloedverwanten in Zuid-Amerika.

In De Sneuper heb ik in 2007 hierover een artikel geschreven dat hier te downloaden is. De Engelse versie vindt u op deze plek.