Salomon Levy is een bekende Westereender geworden. Hij was niet altijd zuiver op de graat, was één van de leiders van het Kollumer Oproer, werd daarom onthoofd en is terug te vinden in de stamboom van vele Westereenders. Het leven van deze schelm spreekt nog steeds tot de verbeelding en daarom is in de zomer van 2019 een multimediaal spektakel opgevoerd dat de titel had: Salomon: Het Kollumer Oproer. De lijst van uitvoerenden kende grote namen als Syb van der Ploeg, Pieter Wilkens en Johannes Rypma. Het script was van Dick van den Heuvel.

In aanloop van dit spektakel heeft de Historische Vereniging van Noordoost Friesland een themanummer over deze bandiet samengesteld. Samen met Piet de Haan heb ik gezocht naar de plek waar Salomon Levy gewoond heeft. Het artikel is hier te lezen. Van de bijeenkomst, waarop het themanummer gepresenteerd is, werd een video gemaakt.

Meer informatie over het Verenigingsblad De Sneuper en over de Historische Vereniging is hier te vinden.